به گزارش پايگاه خبري تحليلي چهارفصل [2]، فرماندار شیراز گفت: با الکترونیک شدن روند برگزاری انتخابات، تخلفات به نزدیک صفر میرسد.
حیدر عالیشوندی عصر امروز در جلسه شورای اداری شهرستان شیراز اظهار داشت: ادارات شهرستان در فرصت باقی مانده همت کنند که جشنهای دهه فجر متفاوت از سالهای گذشته و باشکوه برگزار شود ضمن این که از اکنون باید برای تسهیلات سفرهای نوروزی برنامهریزی منسجم صورت پذیرد که به دلیل بارشهای امسال و آب و هوای مناسب شیراز، احتمالا شاهد حضور پرشمارتر مسافران خواهیم بود.
وی با بیان این که شایعاتی در مورد تایید صلاحیتها وجود دارد، گفت: ما امید داریم به گونهای عمل شود که فرصت حضور برای سلایق مختلف فراهم شود چرا که انتخابات سالم، پرشکوه و با مشارکت حداکثری مردم، اولویت اصلی تمام مسئولان اجرایی است و ما به دنبال آن هستیم فرصت برای حضور تمام سلایق در انتخابات فراهم شود و مردم به راحتی بتوانند از بین سلایق مختلف انتخاب اصلح را انجام دهند تا این تنوع سلایق باعث نشاط، شادی و رونق انتخابات شود.
عالیشوندی خاطرنشان کرد: آرای مردم حقالناس است و تمام تلاش ما این است که از حقالناسی که بر دوش ما قرار دارد حراست کنیم و با همکاری تمام دستگاهها شرایط را برای برگزاری به نحو احسن انتخابات فراهم کنیم.
فرماندار شیراز در ادامه تصریح کرد: بنابر گزارشی که به ما واصل شده انتخابات در شیراز به صورت تمام الکترونیک است و اگر این امر محقق شود بنابر شیوه کار، نگرانی در بحث مسائل حاشیهای به صفر میرسد چون با الکترونیکی شدن برگزاری انتخابات، کسی نمیتواند از کد ملی فرد دیگری بهره ببرد یا از شناسنامه کسی استفاده کند ضمن این که دستگاه تشابه فامیلی و اسمی را رصد میکند و به این ترتیب نواقصی که در انتخابات قبل مشاهده کردهایم در انتخابات الکترونیکی برطرف خواهد شد و در کمترین زمان ممکن و حتی در کمتر از پنج دقیقه بعد از انتخابات پرینت و نتیجه آرا قابل دستیابی است و در فرایند کار نیز در تمام شعب لحظه به لحظه میتوان وضعیت کار و تعداد آرا را رصد کرد.
وی با اشاره به ابلاغ استاندار فارس و تاکید ایشان به تمام دستگاههای اجرایی و نهادهای این استان مبنی بر شرکت در مراسم بدرقه و استقبال شهدای گمنام، گفت: شهدا بر گردن ما حق دارند و اگر امروز به جایی رسیدهایم که در بحث برجام یک طرف ایران است و طرف دیگر شش قدرت جهانی، به برکت خون شهدا است و همه مدیران موظف هستند هم خود در مراسم شرکت فعال داشته باشند هم عوامل زیرمجموعه خود را برای شرکت ترغیب کنند.
عالیشوندی متذکر شد: با توجه به قرائت بیانیه نهایی توسط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه کشورمان تا ساعاتی دیگر، افقی جدید پیش روی جمهوری اسلامی گشوده خواهد شد و از نظر روانی برای جامعه وضعیت جدیدی ایجاد میشود چرا که بحث فروش نفت و بیمه و سویفت، تبادلات مالی و بانکی و بسیاری از موارد دیگر با از بین رفتن این تحریمها برطرف شده و امروز پایان چندین ساله تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی خواهد بود و مردم حق دارند شادی خود را داشته باشند و در کمیته امنیتی تدابیر لازم برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
وی در پایان با اعلام این که مدت زمان اعلام لیست تایید صلاحیت تا ۱۲ امشب است، گفت: تاکنون لیستی در اختیار ما قرار داده نشده اما به محض دریافت آن را در اختیار رسانهها قرار خواهیم داد.
شایعه تأیید صلاحیت برخی نامزدهای خاص مجلس خبرگان تکذیب شد/ بررسی صلاحیت خبرگان نهایی نشده است
یک منبع آگاه در شورای نگهبان گفت: بررسی صلاحیت نامزدهای مجلس خبرگان هنوز نهایی نشده و هرگونه خبری درباره تأیید یا رد صلاحیت داوطلبان، بدون مبنا و خبرسازی است.
در پی انتشار گسترده تایید صلاحیت برخی کاندیداهای خاص انتخابات مجلس خبرگان، یک منبع آگاه در شورای نگهبان به خبرنگار فارس گفت: بررسی صلاحیت نامزدهای مجلس خبرگان هنوز نهایی نشده و هرگونه خبری درباره تایید یا رد صلاحیت داوطلبان، فاقد مبنا و خبرسازی است.
این منبع آگاه تاکید کرد: متاسفانه برخی جریانهای خاص به جای طی کردن روندهای قانونی تلاش میکنند با روشهای غیراخلاقی و از طریق شانتاژ ای تمایلات خود را محقق سازند اما همانگونه که آیتالله یزدی تاکید کردند شورای نگهبان به هیچ وجه تحت تاثیر فشارها قرار نمی گیرد و به وظیفه قانونی و شرعی خود عمل میکند.
دعوت از دبیران احزاب جبهه پیروان برای حضور در نشست شورای ائتلاف اصولگرایان/ ارائه لیستهای پیشنهادی
سخنگوی جبهه پیروان از دعوت دبیران احزاب جبهه پیروان برای حضور در ششمین نشست شورای ائتلاف اصولگرایان خبر داد و گفت: نشست امشب در محل جامعه روحانیت برگزار خواهد شد.
سید کمالالدین سجادی سخنگوی جبهه پیروان، با بیان اینکه همه احزاب جبهه پیروان فهرستهای خود را تهیه کرده و به باهنر دبیرکل جبهه تحویل دادهاند، اظهار داشت: فهرستهای پیشنهادی امشب در نشست تحویل داده خواهد شد.
سجادی تصریح کرد: از دبیران کل احزاب و تشکلهای جبهه پیروان برای حضور در جلسه امشب شورای ائتلاف اصولگرایان دعوت شده است و این نشست در محل جامعه روحانیت برگزار میشود.
به گزارش فارس، ششمین جلسه شورای ائتلاف اصولگرایان امشب (یکشنبه) به ریاست آیتالله موحدیکرمانی برگزار میشود.
انتشار شایعه استعفای استاندار خوزستان از سوی اصلاحطلبان/ عدم تکذیب رسمی خبر از سوی استانداری
برخی رسانههای جریان اصلاحات از صبح امروز شایعه استعفای عبدالحسن مقتدایی استاندار خوزستان را در اعتراض به عملکرد شورای نگهبان منتشر کردند.
از صبح امروز برخی رسانههای جریان اصلاحات خبر استعفای عبدالحسن مقتدایی استاندار خوزستان را منتشر کردند.
این رسانههای وابسته به جریان اصلاحات مدعی شدند که استاندار خوزستان به دلیل آنچه رد صلاحیتهای گسترده از سوی شورای نگهبان در این استان خوانده شده، استعفا داده است.
خبرنگار فارس در تماسهای مکرر با استاندار خوزستان تلاش کرد تا درباره صحت این خبر کسب اطلاع کند ولی مقتدایی از پاسخگویی در این زمینه خودداری کرد.
روابط عمومی استانداری خوزستان نیز در گفتوگویی با خبرنگار فارس به صورت شفاهی استعفای استاندار را رد کرد اما تا این لحظه تکذیبیه رسمی از سوی استانداری خوزستان درباره شایعه اصلاحطلبان منتشر نشده است.
دعوت از دبیران احزاب جبهه پیروان برای حضور در نشست شورای ائتلاف اصولگرایان/ ارائه لیستهای پیشنهادی
سخنگوی جبهه پیروان از دعوت دبیران احزاب جبهه پیروان برای حضور در ششمین نشست شورای ائتلاف اصولگرایان خبر داد و گفت: نشست امشب در محل جامعه روحانیت برگزار خواهد شد.
سید کمالالدین سجادی سخنگوی جبهه پیروان با بیان اینکه همه احزاب جبهه پیروان فهرستهای خود را تهیه کرده و به باهنر دبیرکل جبهه تحویل دادهاند، اظهار داشت: فهرستهای پیشنهادی امشب در نشست تحویل داده خواهد شد.
سجادی تصریح کرد: از دبیران کل احزاب و تشکلهای جبهه پیروان برای حضور در جلسه امشب شورای ائتلاف اصولگرایان دعوت شده است و این نشست در محل جامعه روحانیت برگزار میشود.
به گزارش فارس، ششمین جلسه شورای ائتلاف اصولگرایان امشب (یکشنبه) به ریاست آیتالله موحدیکرمانی برگزار میشود.
بسته انتخاباتی فارس از بررسی پرونده صلاحیت ۱۰۰ کاندیدا
۴۲ درصد از کاندیداهای خراسان جنوبی تأیید صلاحیت شدند
پرونده بررسی صلاحیت ۱۰۰ نفر از کاندیدای خراسان جنوبی در هیئتهای نظارت در حالی بسته شد که ۴۲ درصد کاندیدا تأیید صلاحیت شدند.
ساعت دو بامداد امروز هیئت نظارت انتخابات خراسان جنوبی نتیجه بررسی صلاحیت ۱۰۰ نفر از کاندیدای استان در چهار حوزه انتخابیه را به ستاد انتخابات استان اعلام کرد تا در اختیار فرمانداریهای مراکز حوزه انتخابیه قرار گیرد.
در خراسان جنوبی برای دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۰۲ نفر کاندیدا شده بودند که دو نفر در مرحله بررسی صلاحیت ها در هیئت اجرایی انصراف دادند و پرونده بررسی ۱۰۰ نفر به هیئت نظارت استان رفت.
پس از بررسی صلاحیتها در هیئت نظارت استان در مجموع ۴۲ نفر تأیید صلاحیت، ۳۲ نفر عدم احراز، ۲۳ نفر رد صلاحیت و ۵ نفر انصراف دادهاند.
بررسی صلاحیتها در دفتر نظارت انتخابات خراسان جنوبی شامل کل ثبتنامیها غیر از انصرافیهای مرحله هیئت اجرایی بوده است، یعنی چه آنهایی که توسط هیئتهای اجرایی رد و چه تأیید شدهاند.
تحلیل آماری بررسی صلاحیتها در چهار حوزه انتخابیه خراسان جنوبی که در گفتوگو با سرپرست ادارهکل سیاسی و انتخابات استانداری و مسئول هیئت نظارت بر انتخابات خراسان جنوبی بوده به شرح زیر است:
* حوزه انتخابیه بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی
* مرحله هیئت اجرایی
کل کاندیدا: ۲۸ نفر
انصرافیها در مرحله هیئت اجرایی: ۲ نفر
تعداد بررسی صلاحیتها در هیئت اجرایی: ۲۶ نفر
رد شدهها در هیئت اجرایی: یک نفر
تأیید شدهها در هیئت اجرایی: ۲۵ نفر
* مرحله هیئت نظارت:
تعداد کل کاندیدای بررسی شده در هیئت نظارت: ۲۶ نفر
تأیید شدهها در هیئت نظارت: ۱۰ نفر- ۳۹ درصد
عدم احراز در مرحله نظارت: ۱۱ نفر-۴۳ درصد
رد صلاحیتها در مرحله نظارت: ۴ نفر- ۱۵ درصد
انصراف در مرحله نظارت: یک نفر- ۳ درصد
* حوزه انتخابیه فردوس، طبس، سرایان و بشرویه در مجلس شورای اسلامی
* مرحله هیئت اجرایی
کل کاندیدا: ۲۵ نفر
تعداد بررسی صلاحیتها در هیئت اجرایی: ۲۵ نفر
رد شدهها در هیئت اجرایی: ۳ نفر
تأیید شدهها در هیئت اجرایی: ۲۲ نفر
* مرحله هیئت نظارت:
تعداد کل کاندیدای بررسی شده در هیئت نظارت: ۲۵ نفر
تأیید شدهها در هیئت نظارت: ۱۱ نفر-۴۴ درصد
عدم احراز در مرحله نظارت: ۷ نفر-۲۸ درصد
رد صلاحیتها در مرحله نظارت: ۶ نفر-۲۴ درصد
انصراف در مرحله نظارت: یک نفر-۴ درصد
* حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی
* مرحله هیئت اجرایی
کل کاندیدا: ۲۲ نفر
تعداد بررسی صلاحیتها در هیئت اجرایی: ۲۲ نفر
رد شدهها در هیئت اجرایی: ۲ نفر
تأیید شدهها در هیئت اجرایی: ۲۰ نفر
* مرحله هیئت نظارت:
تعداد کل کاندیدای بررسی شده در هیئت نظارت: ۲۲ نفر
تأیید شدهها در هیئت نظارت: ۰۱ نفر-۴۵ درصد
عدم احراز در مرحله نظارت: ۹ نفر-۴۱ درصد
رد صلاحیتها در مرحله نظارت: ۳ نفر-۱۴ درصد
* حوزه انتخابیه قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی
* مرحله هیئت اجرایی
کل کاندیدا: ۲۷ نفر
تعداد بررسی صلاحیتها در هیئت اجرایی: ۲۷ نفر
رد شدهها در هیئت اجرایی: ۳ نفر
تأیید شدهها در هیئت اجرایی: ۲۴ نفر
* مرحله هیئت نظارت:
تعداد کل کاندیدای بررسی شده در هیئت نظارت: ۲۷ نفر
تأیید شدهها در هیئت نظارت: ۱۱ نفر- ۴۱ درصد
عدم احراز در مرحله نظارت: ۵ نفر- ۱۹ درصد
رد صلاحیتها در مرحله نظارت: ۱۰ نفر- ۳۷ درصد
انصراف در مرحله نظارت: یک نفر-۳ درصد
بر این اساس از نظر درصد تأیید صلاحیت در هیئتهای نظارت حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه با ۴۵ درصد بالاترین میزان و حوزه انتخابیه بیرجند و درمیان و خوسف با ۳۹ درصد کمترین میزان را داشته است.
از نظر عدم احراز در هیئتهای نظارت نیز حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه با ۴۱ درصد بالاترین میزان و حوزه انتخابیه فردوس، طبس، بشرویه و سرایان با ۲۸ درصد کمترین میزان را داشته است.
از نظر رد صلاحیت در هیئتهای نظارت نیز حوزه انتخابیه قاین و زیرکوه با ۳۷ درصد بیشترین و حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه با ۱۴ درصد کمترین میزان را داشته است.
از نظر انصرافی در هیئت های نظارت نیز حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه انصرافی نداشت و حوزه انتخابیه فردوس، طبس، بشرویه و سرایان با ۴ نفر بیشترین انصرافی را داشته است.
به گفته مسئول هیئت نظارت بر انتخابات خراسان جنوبی کاندیدای معترض از امروز به مدت ۳ روز فرصت اعتراض کتبی با درج در فرم های مخصوص دارند.
حجتالاسلام علمی محمدی در بیرجند تصریح کرد: نماینده هیئت نظارت بر انتخابات در فرمانداری بیرجند مستقر است تا شکایات افراد را از کاندیدای معترض و نمایندگان قانونی آنان که وکالت در این خصوص دارند دریافت کند.
۱۹ داوطلب انتخابات مجلس در دماوند و فیروزکوه
فرماندار شهرستان دماوند از تأیید صلاحیت ۱۹ نامزد از مجموع ۶۰ نامزد ثبتنام کرده در حوزه انتخابیه شهرستانهای دماوند و فیروزکوه خبر داد.
ناصر محمودیفرد دقایقی در شرق استان تهران با اشاره به تأیید صلاحیتشدگان کاندیداهای دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شهرستانهای دماوند و فیروزکوه اظهار داشت: از مجموع ۶۰ داوطلب ثبتنام شده در حوزه انتخابیه شهرستانهای دماوند و فیروزکوه، صلاحیت ۱۹ نفر مورد تأیید قرار گرفت.
وی افزود: اسامی نهایی داوطلبان دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی امروز از سوی هیئت نظارت بر انتخابات به فرمانداری شهرستان دماوند فرستاده شده است.
فرماندار شهرستان دماوند تصریح کرد: فرمانداری به ۴۱ نفری که صلاحیت آنها احراز نشده ابلاغ میکند تا این افراد بتوانند موارد رد صلاحیت خود را به صورت قانونی پیگیری کنند.
۴۵ نفر در استان البرز تایید صلاحیت شدند
مسئول دفتر شورای نگهبان انتخابات در البرز با بیان اینکه ۴۵ نفر در این استان تایید صلاحیت شدند، گفت: ۶۱ نفر رد صلاحیت و ۱۳۲ نفر عدم احراز شدند.
حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین روحی یزدی با بیان اینکه نتایج بررسی صلاحیتهای داوطلبان انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دو حوزه انتخابیه استان البرز اعلام شده است اظهار داشت: در این راستا ۳۲ نفر نیز تأیید صلاحیت شدهاند.
وی افزود: در این راستا در حوزه انتخابیه کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا ۳۲ نفر تایید صلاحیت، ۱۳۲ نفر عدم احراز، ۶۱ نفر رد صلاحیت شدند و چهار نفر نیز از داوطلبی انصراف دادند.
به گفته روحی یزدی در حوزه انتخابیه ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان نیز ۱۳ نفر تایید صلاحیت، ۲۸ نفر عدم احراز و ۸ نفر نیز رد صلاحیت شدند و یک نفر نیز از داوطلبی انصراف داده است.
وی با اشاره به اینکه داوطلبانی که در این مقطع رد صلاحیت آنان اعلام شده میتوانند تا سه روز فرصت دارند شکایت خود را به هیئت مرکزی نظارت ارجاع دهند، افزود: هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات امسال با تدابیر ویژه، شکایتهای داوطلبان در هیئتهای نظارت استانی که در استان البرز در استانداری البرز مستقر شده تحویل گرفته شده و رسید به داوطلب برای ارجاع به هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات ارائه میشود.
بر اساس این گزارش، در حوزه انتخابیه کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا ۲۲۹ نفر و در حوزه انتخابیه ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان نیز ۴۹ نفر به عنوان داوطلب انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی ثبت نام کرده بودند.
حوزه انتخابیه کرج، فردیس اشتهارد و آسارا دو نماینده و ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان یک نفر در مجلس شورای اسلامی دارد.
تأیید صلاحیت ۵۱ نامزد انتخاباتی در خراسان شمالی
رئیس ستاد انتخابات خراسان شمالی از تأیید صلاحیت ۵۱ نامزد انتخاباتی در سه حوزه انتخابیه این استان از سوی هیئت نظارت خبر داد.
محمد رحیم نوروزیان اظهار کرد: از ۹۵ نامزد انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی در خراسان شمالی ۵۱ نامزد از سوی هیئت نظارت تأیید صلاحیت شدند.
رئیس ستاد انتخابات خراسان شمالی بیان داشت: در حوزه انتخابیه بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان، جاجرم و گرمه ۳۲ نفر از نامزدهای مجلس شورای اسلامی تأیید صلاحیت شدند.
وی بیان داشت: همچنین در حوزه انتخابیه شیروان صلاحیت پنج نفر از نامزدهای انتخاباتی در این مرحله تأیید شد، همچنین در حوزه انتخابیه اسفراین هم ۱۴ نفر تأیید صلاحیت شدند.
رئیس ستاد انتخابات خراسان شمالی تصریح کرد: نامزدهای رد صلاحیت استان و افرادی که عدم احراز صلاحیت شدهاند به مدت سه روز از ۲۷ لغایت ۲۹ دیماه میتوانند اعتراضهای خود را براساس مستند به هیئت نظارت استان تحویل دهند.
یکی از کارشناسان رسانه با بیان اینکه شبکههای مجازی جدیترین رسانه در انتخابات آتی هستند، گفت: راهبرد دشمن در فضای مجازی نفوذ است و باید گروههای خبری در این فضا برای جلوگیری از شایعات تقویت شوند.
با توجه به اینکه انتخاباتی متفاوت را نسبت به دورههای قبل پیشبینی میکنیم، این شبکهها میتوانند بهعنوان محلی برای تضارب آرا و نظرات سیاسی و اجتماعی قرار بگیرند.
همچنین شبکههای اجتماعی میتوانند در جهت ایجاد موجهای حمایتی ـ انتقادی، حتی اپوزسیون علیه نظامهای دولتی عمل کنند؛ به همین دلیل، تأثیر این شبکهها بر جریانات سیاسی حاکم بر اجتماع و روند تأثیرگذاری بر این جریانات به خصوص در انتخابات قابل توجه است.
در این خصوص، از ماههای گذشته گروههای متخلفی با عنوانهای مختلف انتخاباتی در شبکههای اجتماعی به خصوص تلگرام راهاندازی شده که به محلی برای تبادل نظرات و پرسش و پاسخ کاندیدا تبدیل شده است.
به همین منظور، دفتر خبرگزاری فارس [3] در شهرستان دماوند بر این برآمده تا «تأثیر فضای مجازی بر روند انتخابات آتی در حوزه انتخابیه دماوند و فیروزکوه» [4] را در چند فصل مورد بررسی قرار دهد.
در نخستین فصل از این پرونده، برای کسب اطلاعات از کارکردهای شبکههای اجتماعی در انتخابات آتی با حسن میثمی، کارشناس رسانه و صاحب نظر در حوزه شبکههای اجتماعی به گفتوگو پرداختیم.
نکات مهمی که در این گفتوگو با کارشناس رسانه و صاحب نظر در حوزه شبکههای اجتماعی خواهیم خواند:
*بر اساس صحبتهای وزیر ارتباطات تعداد کاربران فعال اینترنت در سال ۹۲، حدود سه میلیون کاربر بوده است که در حال حاضر، رقم ۱۰ میلیون کاربر فعال اینترنتی را در ایران رد کردهایم.
*در انتخابات آتی، یکی از رسانههای خیلی جدی شبکههای اجتماعی به شمار میروند.
*نخستین مشکلی که در بحث اطلاعرسانی دقیق با آن مواجه هستیم، بحث شایعهپراکنی است که همچنان با آن دست به گریبان هستیم.
*ستادهای انتخاباتی تحت تأثیر ارقام بازدیدها، دنبالکنندگان و تعداد کاربران شبکههای اجتماعی قرار میگیرند.
*شخصیتهای شناخته شده نظیر خوانندگان و بازیگران به عرصه تبلیغات کاندیدا در انتخابات و تبلیغات آنها در صفحههای شخصی خودشان ورود پیدا است.
* آسیبهای که شبکههای اجتماعی هیچ ارتباطی به استفاده از شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی ندارد؛ فیلتر شبکههای اجتماعی خیلی نمیتواند دردی را دوا کند.
* شایعات با سیستم اطلاعرسانی و خبری ما ارتباط مستقیم دارد.
*یکی از راههای جدی که میتواند در بحث جلوگیری از شایعهپراکنی به مردم پیشنهاد شود، این است که خود را برای شناخت شایعات آماده کنند.
*بهترین کار برای جلوگیری از شایعهپراکنی این است که از مطالب خبری کانالهای رسمی خبرگزاریها و رسانهها استفاده شود.
*کانالهای خبرگزاریها به خصوص رسانه ملی نباید خیلی گول شایعات را به ارزش اینکه نخستین رسانه در پوشش خبر بودند، بخورند.
*راهبردی که دشمن در فضای مجازی در انتخابات آتی بسیار بر روی آن در حوزه سیاسی سرمایهگذاری کرده، بحث نفوذی است.
*بیشترین کانالهای پرمخاطب تلگرام، تفریحی و سرگرمی هستند و کانالهای خبری نهایت ۴۰۰ هزار عضو دارد و این یک خطر محسوب میشود.
*مردم با استفاده از ابزارهای نوین و ارتباطی میتوانند مشکلات و معضلات را به خوبی منتشر داده و رسانهای کنند و ممکن است در یک روستای کوچک موضوعی چنان جذاب شود که در تیتر یک خبرگزاریهای کشور قرار گیرد.
گفتوگوی تفصیلی با حسن میثمی، کارشناس رسانه و صاحب نظر در حوزه شبکههای اجتماعی را در ادامه میخوانیم:
فارس: آماری از تعداد کاربران «فعال» ایرانی شبکههای اجتماعی در انتخابات گذشته و آینده بفرمایید و اینکه این شبکههای مجازی چه نکات مثبت و منفی دارند.
میثمی: اگر بخواهیم آمار مقایسهای در خصوص تعداد کاربران فعال اینترنت ایران در انتخابات گذشته داشته باشیم، بر اساس صحبتهای وزیر ارتباطات تعداد کاربران فعال اینترنت در سال ۹۲، حدود سه میلیون کاربر بوده است.
در حال حاضر، رقم ۱۰ میلیون کاربر فعال اینترنتی را در ایران رد کردهایم؛ این نشان میدهد که در انتخابات گذشته خیلی با فضای مجازی و اینترنت درگیر نبودیم و این موضوع جنبه تهدید و فرصت برای ما نداشت؛ اما در انتخابات آتی، یکی از رسانههای خیلی جدی شبکههای اجتماعی به شمار میروند که میتوانند جنبههای مثبت و منفی داشته باشند.
از دیدگاه مثبت شبکههای اجتماعی، فرصت تبلیغاتی خیلی خوبی را برای کاندیداها بر اساس محله، منطقه، شهر و استان به وجود آورده است که خیلی راحت میتوانند بازخورد آن را نیز دریافت کنند.
از سوی دیگر، شبکههای اجتماعی فرصت مطلوبی را برای کشور در زمینه اطلاعرسانی منظم و دقیق ایجاد کرده است؛ کانالهای خبری مختلفی به وجود آمده و خبرنگاران به خصوص در تلگرام بسیار فعال شدهاند؛ چراکه اکنون خیلی سریع اطلاعات جابهجا میشود و انتقال اطلاعات به ثانیه رسیده است.
فارس: جنبههای منفی شبکههای مجازی که نگرانیهایی را به وجود آورده، چه مواردی هستند؟
کارشناس رسانه: شبکههای اجتماعی جدای از اینکه فوایدی در آنها وجود دارد، یک سری جنبههای منفی نیز دارند که بعضی مواقع تهدید جدی تلقی میشوند؛ باید گاهی این جنبههای منفی به طور جدیتری مورد بررسی قرار داد.
نخستین مشکلی که در بحث اطلاعرسانی دقیق با آن مواجه هستیم، بحث شایعهپراکنی است که همچنان با آن دست به گریبان هستیم؛ هنوز نتوانستیم این موضوع را حتی در رسانههای رسمی رفع کنیم و با توجه به گستره انتخابات کشور، این موضوع میتواند آسیب بزرگی محسوب شود.
برای رفع این معضل، باید مسئولان مربوطه خیلی جدیتر راهکارهایی در این کمتر از دو ماه باقی مانده به انتخابات بیندیشند؛ به عنوان مثال کانالها و گروههای خبری جدیتر کار کنند و در کانالهای رسمی خبرگزاریها نیز بحث شایعات منتشر نشود؛ هرچند خیلی سخت است که رسانهها در انتشار اخبار، زمان را از دست بدهند.
ارسال اسپم یکی دیگر از مشکلاتی است که متناظر با بحث تبلیغات گسترده است و یک جوری ضدتبلیغ محسوب میشود؛ یعنی پیامهای گستردهای به مناطق مختلف ارسال میشود که هیچ ارتباطی به آن موضوع ندارند؛ به عنوان مثال، کاندیدایی پیام تبلیغاتی از یک استانی برای بنده که در داخل تهران هستم، ارسال کند؛ مطمئناً این دست پیامهای اسپم، وجهه کاندیدا و ستاد وی را خراب میکند.
همچنین ممکن است که ستادهای انتخاباتی تحت تأثیر ارقام بازدیدها، دنبالکنندگان و تعداد کاربران شبکههای اجتماعی قرار بگیرند؛ چراکه اکنون این موارد خرید و فروش میشود و خیلی نمیتوان به اعداد و ارقام استناد جدی داشت.
خیلی نباید در دام این آمارها افتاد؛ ممکن است کاندیدایی در خارج از کشور دنبالکننده یا لایک خریداری کند تا مردم احساس کنند این کاندیدا مورد مقبولیت قرار دارد؛ در صوتی که شاید در فضای واقعی اینقدر در آن حد مورد قبول نباشد که این موضوع نیز ممکن است در انتخابات پیشرو به وجود بیاید و خطرساز باشد.
یکی دیگر از موارد مهم با توجه به گسترش شبکه اجتماعی اینستاگرام که در برهه کنونی خیلی مطرح شده، ورود شخصیتهای شناخته شده نظیر خوانندگان و بازیگران به عرصه تبلیغات کاندیدا در انتخابات است؛ در این خصوص، ممکن است که از آنها سوءاستفاده شود یا خودشان وارد بازیهای تبلیغاتی شوند؛ این موضوع میتواند آسیب بسیار جدی داشته باشند و شخصیتها نباید وارد بازیهای سیاسی شوند که به وجه آنها آسیب وارد کند.
فارس: آیا فیلترینگ شبکههای اجتماعی شامل تلگرام و اینستاگرام میتواند به کاهش معضلاتی که گسترش روزافزون دارند و ممکن است در آینده خطرآفرینی کنند، کمک کند؟ داخلی و خارجی بودن نرمافزارهای این شبکهها تأثیرگذار است یا خیر؟
میثمی: با توجه به اینکه فیلتر شبکه اجتماعی تلگرام در کارگروه مربوطه مورد تصویب قرار نگرفت، فیلتر این شبکه را پشت سر گذاشتهایم؛ اما آسیبهای که مطرح شده هیچ ارتباطی به استفاده از شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی ندارد، اگر بر فرض تلگرام فیلتر شود، کاربران از دیگر شبکههای اجتماعی نظیر سلام، بیسفون، ایمو، فانوس و … استفاده میکنند که اگر همه آنها ایرانی باشند، باز هم آسیبهای ذکر شده وجود دارد؛ بنابراین نمیتوان گفت که چون تلگرام ایرانی نیست با فیلترینگش دیگر شایعات پخش نمیشود.
شایعات با سیستم اطلاعرسانی و خبری ما ارتباط مستقیم دارد؛ فیلتر شبکههای اجتماعی خیلی نمیتواند دردی را دوا کند، البته ممکن است از آسیبهایی همچون جاسوسی و نشر اطلاعات کشور به صورت مقطعی جلوگیری کند.
راهحلهای این موضوع نیاز به کارهای عمقی و جدیتر دارد که بیشتر به جامعه خبری و سیاسی کشور برمیگردد و خیلی ارتباطی به ایرانی و خارجی بودن نرمافزارهای شبکههای اجتماعی ندارند.
فارس: راههای جلوگیری از این آسیبها چیست؟ چه پیشنهادی برای جلوگیری از شایعهپراکنیهایی که این روزها گریبانگیر شده، دارید؟
صاحب نظر در حوزه شبکههای اجتماعی: یکی از راههای جدی که میتواند در بحث جلوگیری از شایعهپراکنی به مردم پیشنهاد شود، این است که در بحث استفاده از نرمافزارها، خود را برای شناخت شایعات آماده کنند؛ قاعدتاً شایعات خصوصیاتی نظیر منبع نداشتن و استفاده از جملاتی همچون یک خبر موثق، نشر دادن پیامها، ایرانی نیستی اگر کپی نکنید … دارد؛ شایعات معمولاً عکس ندارند و اگر هم داشته باشند، هیچ ویژگی برای شناسایی ندارد که این عکس مربوط به کجا یا در چه زمانی است.
مردم در این زمینه، لازم است تا اطلاعات خود را افزایش دهند تا خودشان واقعیت مطالب را تشخیص دهند؛ اگر میخواهند پیامی را نشر دهند، ابتدا تحقیق و صبر کنند که منبع رسمی آن اطلاعات را مورد تأیید قرار میدهد یا نه و سپس اقدام به نشر مطالب و پیامها کنند.
این موضوع کمک میکند تا از موثق بودن خبر مطلع شویم و خودمان عامل پخش شایعات نباشیم؛ بهترین کار این است که از مطالب خبری کانالهای رسمی خبرگزاریها و رسانهها استفاده شود.
از جهتی باید بخش خبری بسیار دقیقتر و فعالتر شود؛ کانالهای خبرگزاریها به خصوص رسانه ملی نباید خیلی گول شایعات را به ارزش اینکه نخستین رسانه در پوشش خبر بودند، بخورند و ارزش ندارد برای زمان، شایعه را نشر دهند.
این موارد کمک میکند تا دست به دست دهیم و شایعهپراکنی را به حداقل برسانیم و با شایعات کمتری در انتخابات آتی مواجه باشیم.
فارس: با توجه به اینکه در جنگ نرم قرار داریم و فضای مجازی جبهههای این جنگ محسوب میشود، دشمن چه تلاشهایی در شبکههای اجتماعی دارد که به خصوص انتخابات آتی جمهوری اسلامی ایران را تحت شعاع آن قرار دهد؟
میثمی: راهبردی که دشمن در فضای مجازی در انتخابات آتی بسیار بر روی آن در حوزه سیاسی سرمایهگذاری کرده، بحث نفوذی است که مقام معظم رهبری خیلی بر آن تأکید دارند؛ به طور حتم دشمنان به دنبال مطرح شدن کاندیدای باب میلشان هستند که بتوانند به داخل کشور نفوذ داشته باشند.
این موضوع میتواند با افزایش تعداد کاربران، لایکها و دنبالکنندگان شبکههای اجتماعی تا حمایت رسانههای مختلف و راهاندازی کمپین دنبال شود که یک کاندیدایی را اینقدر بزرگش کنند تا مورد توجه قرار گیرد؛ در این زمینه، حتی میتوانند انتخابات آتی را دچار خدشه کنند.
اگر بتوانیم در بحث اطلاعرسانی قوی عمل کرده و جلوی شایعهپراکنی را بگیریم، دشمن قدرت نفوذ نخواهد داشت؛ نگرانی که وجود دارد، این است که بر اساس اعلام وزیر ارتباط تلگرام بیش از ۱۴ میلیون کاربر دارد که کانالهای اطلاعرسانی قوی در این شبکه وجود ندارد.
در تلگرام، بیشترین کانالهای پرمخاطب تفریحی و سرگرمی هستند و کانالهای خبری نهایت ۴۰۰ هزار عضو دارد؛ این موضوع نشان میدهد که مردم خیلی به خبر علاقهای ندارند که سابقه این مورد را ثابت نمیکند یا اینکه اعتمادی به وجود نیامده است که این موضوع خطر جدی قلمداد میشود تا رسانههای دشمن جایگزین رسانههای رسمی شوند و توطئههای خود را پیاده کنند.
اگر بتوانیم در این مدت باقی مانده به انتخابات بار اطلاعرسانی در شبکههای اجتماعی را بیشتر کنیم و مردم با کانالهای رسمی و معتبر آشنا شوند، دشمنان به اهدافی که مد نظر دارند، نمیرسند؛ البته این موضوع کار بسیار سختی است که نیاز به تلاش شبانهروزی در این مدت دو ماه آینده دارد.
فارس: چگونه میتوان از ابزارهای شبکههای اجتماعی زمینه پرشور کردن انتخابات و حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رأی را فراهم کرد؟
کارشناس رسانه: در انتخابات گذشته بیشتر مردم نظارهگر بودند و اگر مشکلی در فضای انتخابات و تبلیغات حوزه برگزاری انتخابات وجود داشت، نهایت میتوانستند شکایت کنند یا گزارش دهند؛ اما اکنون خود مردم دست به ابزار شدهاند و این امکان وجود دارد که بتوانند یک پیامی را میلیونها بار منتشر کنند.
فرصتهایی که اکنون شبکههای اجتماعی به وجود آوردند در انتخابات گذشته وجود نداشت و احساس میکنم فرصت خیلی خوبی است که مردم میتوانند مطالبات خود را به گوش مردم و کاندیداهای خود برسانند و در این زمینه، شبکههایی از جمله تلگرام، اینستاگرام، واتساپ و بیسفون پیشتاز هستند.
مردم با استفاده از ابزارهای نوین و ارتباطی میتوانند مشکلات و معضلات را به خوبی منتشر داده و رسانهای کنند و ممکن است در یک روستای کوچک موضوعی چنان جذاب شود که در تیتر یک خبرگزاریهای کشور قرار گیرد؛ چراکه تا حدودی ابزارها یکی شده و خبرنگاران نیز از همین ابزارهای ارتباطی استفاده میکنند که مردم مورد استفاده خود قرار دادهاند.
فارس: صحبت پایانی خود را بفرمایید.
میثمی: ما تاکنون چنین تجربه برگزاری انتخابات را نداشتهایم و فرصت خوبی است که میتوانیم از آن در راستای حضور حداکثری مردم پای صندوقهای رأی استفاده کنیم.
انتهای پیام/
پیوندها
[1] http://chaharfasl.ir/news/129474/%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%B5%D8%B1%D8%A7%D9%81-%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D8%A7%DB%8C%D8%B9%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D9%81%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%B2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%A8%DA%A9%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AF%D8%B1
[2] http://www.chaharfasl.ir
[3] http://www.farsnews.com
[4] http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13941026000419