به گزارش پایگاه خبری تحلیلی چهارفصل، " چرام " در کنار زیباییهای طبیعیاش، پر از خردهفرهنگهایی است که عناصری دوستداشتنی دارند و ورزشهای بومی و محلی یکی از جنبههای زیبایی این شهرستان است.
بازی های بومی و محلی اکثرا به صورت گروهی برگزار می شوند و علاوه بر اینکه به عنوان بازی و سرگرمی شناخته می شوند، محلی برای کسب تجربه، معرفت، تدبیر و یادگیری راه و رسم زندگی گروهی و تقابل با حوادث و تعامل با طبیعت می باشند.
در حالی که این روزها یکی از سرگرمی های مهم و وقت گیر اکثر خانواده های ایرانی استفاده از موبایل و تبلت بوده و مردم بیشتر وقت خود را در فضای مجازی سپری می کنند و علاوه بر بی تحرکی به صورت ناخواسته از یکدیگر دور افتاده و مشکلات روحی نیز آنها را تهدید می کند، در شهرستان چرام خرده فرهنگ ها و بازیهای بومی محلی به یاری مردم منطقه آمده اند تا مردم برای مدت کوتاهی هم که شده از این آسیب ها در امان باشند.
با فرارسیدن روزهای پایانی سال و در آستانه تعطیلات نوروزی بازیهای بومی محلی در شهرستان چرام رونق یافته و مردم تلاش می کنند تا همراه با اهالی خانواده و اجرای بازهای مفرح و شاد سنتی و گردش در طبیعت روزهای خوشی را سپری کنند.
" دان پلان " که در زبان محلی به آن " کلکله برد " می گویند یکی از بازیهای رایج نوروز در شهرستان چرام است که در جاهای مختلف طبیعت مانند کوه و دشت و صحرا عده زیادی را به خود مشغول می کند و طرفدران زیادی دارد.
در روزهای نوروز معمولا مردم با یک فلشبک عمیق سری میزنند به روزگار رونق این بازیها و انگار شادی بهار حسابی سردماغشان میکند که مثلا پیران و جوانان در یک بازی قدیمی در کنار هم به رقابت میپردازند و نشاطی بیپایان را رقم میزنند.
دیدن این بازی از نزدیک و شور و هیجانی که دارد به نوعی حضور در استادیومی پر از تماشاگران هیجانزده است که بلیت ورودی هم نمیخواهد و نتیجه بازی هم که اصلا مهم نیست و هیچ استرسی هم ندارد، بنابراین دیدن این بازی از نزدیک میتواند روزگار خوشی را برای سایر افراد خانواده فراهم کند.
در بازی " کلکله " افراد به دو گروه یا تیم تقسیم می شوند ، 20 تا 30 متر از یکدیگر فاصله می گیرند، هر دسته سه قطعه سنگ(کِل) به ارتفاع تقریبی 30 سانتی متر به صورت قائم در زمین می نشانند و درکنار آن مستقر می شوند و بر حسب توافق طرفین یک دسته بازی را آغاز می کند.
تیمی که شروع کننده مسابقه است ابتدا باید سنگی که درجلوی دیگر سنگ های نشانده شده، بعنوان هدف تعیین گردیده را از پای درآورند سپس به دیگر هدف ها سنگ بندازند.
فرض می کنیم اول دسته A شروع کند در این صورت هر کدام از آنها حق دارند با قطعه سنگی که در مشت دارند کِل دسته B را هدف قرار داده و سنگ به سویش پرتاب کنند. بعد از اینکه افراد دسته A هر کدام یک سنگ به سوی کِلِ دسته B انداختند، دسته B نیز هرکدام یک قطعه سنگ به کِلِ پرتاب می کنند.
هر دسته که موفق به زدن کِلِ دسته دیگر شود بایدخود را به دسته مقابل ملحق کند و هرکدام یک سنگ به سوی کِلِ باقیمانده پرتاب کنند، آخرین کِلِ که دومین کِل می باشد هر دسته ای که بزند برنده اصلی دور اول بازی به شمار می رود.
در این مسابقه هر بازیکن حق پرتاب یک سنگ دارد مگر اینکه در پرتاب اول خود توانسته باشد سنگش را به هدف زده باشد.
گزارش و عکس: میثم دهقان
منبع: پایگاه اطلاع رسانی شهرستان چرام
انتهای پیام/
نظرات کاربران