به گزار شپایگاه اطلاع رسانی چهارفصل؛ بزرگترین کار دولت هر ساله با ارائه بودجه به مجلس شکل می گیرد تا اوج برنامه ریزی کلان دولتمردان با توجه به بعد معیشتی و اقتصادی جامعه مورد توجه عموم مردم و رسانه قرار گیرد.
آن چیزی که در بودجه سالانه دولت بیش از همه قابل بررسی است همانا نگاهی عمیق و دوراندیش به وضعیت بازار و اقتصاد داخلی و خارجی هست که با توجه به وابستگی شدید اقتصاد ایران به نفت، میزان بودجه بر اساس خرید و فروش تعادلی نفت در بازار جهانی رقم می خورد.
چند سالی است که کشور ایران به دلایل مختلف از جمله تحریم های شدید دچار رکود بازار نفت در سطح بین المللی و افت شدید فروش با قیمت پایین با توجه به سیاست های دشمنان غربی و اجیرشدگان در خاورمیانه گردیده است که همین مسئله باعث تاثیرگذاری بر اقتصاد داخلی و خارجی ایران گذاشته است.
شاید اگر بخواهیم عدم وابستگی نفت را بهترین توجیهی برای آن بیابیم باید به گفتار حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی توسل بجوییم در سال های اقتصاد مقاومتی که به تفسیر آن یعنی خودکفایی در برآورده شدن احتیاجات جامعه از طریق دسترسی به تکنولوژی به روز دنیا که در سایه سار آن می توان به یک اقتصاد پویا و تاثیر گذار در جامعه دست پیدا نمود.
به هرحال بودجه امسال با همه فراز و نشیب اقتصاد در سطح جامعه از سوی دولت به مجلس ارائه شد تا نمایندگان مجلس بعد از بررسی و مطلع شدن از جزئیات آن بالاخره آن را تصویب نمایند و بدون تردید این تصویب نامه می تواند در وضعیت معیشتی دهک های پایین جامعه به عنوان اقتصاد ریاضتی تاثیر گذاری خود را نشان بدهد.
حذف سی میلیون یارانه بگیر، کاهش 25 درصدی نفت از بودجه و کمتر کردن بودجه بعضی از نهادها و ارگانهای دولتی می تواند بر نحوه زندگی مردم بخصوص اقشار آسیب پذیر تاثیرات قابل توجهی بگذارد.
گران تر کردن حامل های انرژی نظیر بنزین و گازوییل و دیگر مشتقات نفتی و به تعبییر دولت جهانی کردن قیمت بنزین می تواند در روند اقتصاد جامعه تاثیرات بسزایی از خود بجای بگذارد که شاید در اقتصاد ریاضتی هم جایی برای تعریف نداشته و در ادامه بتواند اثرات غیرقابل پیش بینی به دنبال خود بیاورد.
امروزه وضعیت بازار آنچنان غیرقابل پیش بینی است که قدرت خرید مردم را در هاله ای از ابهام و پیچیدگی قرار داده است تا قشر ضعیف و کم برخوردار از منابع مالی نتوانند سهم بسزایی در بازار داشته باشند. قیمت رو به فزاینده کالاها در بازار خرید و پایین آمدن ارزش پولی کابوس وار در جامعه موج می گیرد تا به شکاف طبقاتی جامعه کمک شایانی بنماید و هر روز افراد فقیر فقیرتر و اغنیاء ثروتمندتر گردند.
حال بد نیست سخنان بعضی از نماینده های مجلس را در ارتباط با بودجه 97 در اینجا ذکر نماییم تا بر اهمیت موضوع صحه بگذاریم. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در این ارتباط می گوید: اگر قرار است قیمت سوخت جهانی شود، دستمزدها هم باید جهانی محاسبه شود.
پورابراهیمی می افزاید: دولت اگر می خواهد قیمت حامل های انرژی، بنزین و گازوییل را با قیمت جهانی محاسبه کند پس حقوق کارمندان و درآمد اقشار جامعه را به صورت جهانی محاسبه نماید.
وی چنین می گوید: اگر افزایش قیمت ها در جامعه شوک ایجاد نماید قطعا مجلس با آن مخالفت خواهد کرد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: مجلس باید بداند که دولت این پول را کجا می خواهد خرج کند و این پول باید در بحث تولید و اشتغال هزینه شود.
تاجگردون، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه بحث بر روی بودجه 97 گفت: دولت باید اول درآمد را محاسبه کند و بعد متناسب با آن مخارج را محاسبه نماید، ابتدا نگاه به خرجهایش میکند، بعد میگوید چقدر پول دارم، آن وقت میبیند که اینها با هم جور در نمیآید بنابراین یک لیوان آب در بودجه میریزد و بودجه آبکی میشود.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه می افزاید: مجلس هم به جای اینکه آن یک لیوان آب را بیرون بکشد یک پارچ آب دیگر روی آن اضافه میکند.
به هرحال؛ آنچه در بودجه 97 بیش از پیش نمایان می شود همانا آسیب پذیرتر شدن قشر ضعیف و کم درآمد جامعه، ایجاد فاصله طبقاتی بیشتر بین افراد جامعه و پایین آمدن قدرت خرید دهک های کم بضاعت با توجه به ارزش ریالی در بازار که می تواند از لحاظ روحی و روانی تاثیرات سوء بر جامعه اقتصادی داشته باشد.
انتهای پیام /
نظرات کاربران