به گزارش پایگاه خبری تحلیلی چهارفصل، یکی از مهمترین مزیتهای عید باستانی نوروز که با بهار طبیعت همراه بوده تعطیلاتی است که میتواند پیوند مستحکم میان افراد خانوادهها را بیش از پیش تقویت کند.
نوروز فرصتی مناسب است تا مردم خسته از کار و روزمرهگی دل به تفریح، بازدید، گردش و دیدار آثار طبیعی، تاریخی و توریستی بزنند.
شهرستان کهگیلویه دارای مکان های فراوان و زیبایی برای پذیرایی از گردشگران نوروزی است که یکی از این مکان ها امامزاده سید محمود(ع) است.
در دامنه تپه های پوشیده از درختان سر بلند ، آنجا که چادر اعتقاد بر پا است به گنبد و مناره فیروزه رنگ میرسی که امامزاده سید محمود(محمید)(ع) نام دارد و مکان حمد و ستایش است .
در میان درختان سرسبز و سایه گستر چشمه زلال مذهب آرام در جریان است . امامزاده سید محمید (علیه السلام) در بخش «چاروسا» شهرستان کهگیلویه خیمه شوق و شور بر پا کرده است.
آستان مقدس امامزاده سید محود(محمید) در شیبی ناهموار در دامنه کوه بیسیتون (بیسیدون) چهار روستا (چاروسا) از دهستان طیبی سر حدی غربی، بخش چاروسا شهرستان کهگیلویه، با ارتفاع 1190 متر با سطح دریا، با فاصله 7 کیلومتر با شهر قلعهرئیسی و 75 کیلومتری دهدشت مرکز کهگیلویه واقع شده است.
امامزاده سید محمود(ع) (سید محمید) دارای اولاد و احفاد زیادی در بلاد وسیع کرانههای جنوبی خلیجفارس و دامنة شمالی و شرق جبال زاگرس (کهگیلویه و بویراحمد، بهبهان، بنادر بوشهر، قسمتی از اصفهان، فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری) و سایر نقاط ایران و خارج از کشور است که به سادات «رضا توفیق» شهرت دارند.
امامزاده محمود(ع) یکی از مشهورترین بقاع متبرکه کشورمان میباشد که از زمانهای گذشته مورد توجه مردم با ایمان و مکانی برای تمسک و توسل اهل معرفت بوده است.
نسبنامه امامزاده علی سادات و امامزاده محمود مشهور به سید محمید با هفت الی هشت واسطه به حضرت امام محمد تقیالجواد (ع) منتهی میگردد.
این امامزاده در تمام طول سال و بالاخص در بهار، پذیرای دلدادگان کوی ارادتمندی است.
عمارت عظیم و قدیم این زیارتگاه با وسعتی معادل 170 و محوطه ای بیش از 105متر، از دو قسمت هشتی با پلانی مستطیل شکل شامل: صحن، ایوان، حرم با گنبد عرقچینی خوش ترکیبِ مخروطی با گچ قدیم و بر نوک آن پنجه پنج تن آل عبا نصب شده است.
نمای خارجی بنا به کمک قاب های مربعی با چند رشته طاق نمای جناغی در داخل آنها بر روی زوایای هشت گانه، اثر چشم گیری داشته و گوشوار هر زاویه در چهار سوی آن با چهار طاق نما در پایین و بالا، از تناسب و زیبایی خاصی برخوردار است.
در نمای داخلی در چهار گوشه گنبدخانه که مرقد مطهر در آن واقع شده، مقرنس کاری جالبی ایجاد شده که در مرمت های بعدی آسیب دیده است.
بر بالای ضریح مطهر گنبد خوش ترکیبی به سبک معماری دوره صفویه به ارتفاع 12 متر استوار گردیده که اسکلت بندی آن با تیرآهن نیم پهن انجام گرفته است. در داخل گنبدخانه به طور کامل با آینه کاری لوزی شکل تزیین شده که درخشش زیبایی را به ضریح و حرم بخشیده است.
عمارت چهارگوش گنبدخانه همراه با دو اطاق قرینه در قسمت زیرزمینی آن که در واقع کهن ترین واحد این مجموعه را تشکیل می دهد، با توجه به سبک و نحوه اجرا و پوشش معماری و قدیمی ترین ضریح آن که منتسب به یکی از والیان اواخر عصر اتابکان فارس (682هـ .ق) می باشد. از جمله آثار اواخر دوران سلجوقی (429-590 هـ .ق) به شمار می رود.
اما پیش ایوان طاق هلالی و دو اطاقک مجاور راه پله که به عنوان زائرسرا مورد استفاده قرار می گرفت، از الحاقات اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول محسوب می شود، که به نقل از محلیان توسط کربلایی میر محمد به معماری محمد حسین بهبهانی بازپیرایی گردیده است.
در وسط شبستان طویل و عظیم گنبدخانه ای به ابعاد 10*10 متر که در مرکز آن مرقد مطهر امامزاده محمود معروف به سید محمید (علیه السلام) قرار گرفته که بر بالای آن ضریحی از جنس برنز با روکش آب طلا به شکل مشبک چهارخانه ای قفل توپی محافظت می کند.
در ضلع شمالغربی مجاور ساختمان دو طبقه زائرسرا «چشمه معروف امامزاده سید محمید (علیه السلام) » در شیبی ناهموار از درون کان گچ روان است که جدیداً آب آن با لوله کشی منظم در آب انبارهای مخصوص ذخیره می شود.
بنابر مشهور این امام زاده دارای معجزات و کرامات فراوانی بوده است و همچنان هم مومنان و عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) جهت توسل به ایشان در تمام طول سال مسافر آستان مقدس او هستند.
به هر حال امام زاده یکی از مشهورترین بقاع متبرکه کشورمان است که از زمان های گذشته مورد توجه مردم با ایمان و مکانی برای تمسک و توسل اهل معرفت بوده و سالیان سال این مکان مقدس معیادگاه و زیارتگاه عاشقان فراوانی بوده است که به ویژه در سالهای دور راهی سخت و کوهستانی را با پای پیاده و یا استفاده از چهارپایان طی می کردند.
اما امروز به لطف جاده آسفالته، وسایل حمل و نقل و ایجاد امکانات رفاهی مناسب موجب شدده تا زوار بیشتری توفیق زیارت آن حضرت را پیدا کنند.
تولیت آستان مقدس، آقا میراحمد تقوی بخش عظیمی از عمر مبارک خود را صرف مرمت و ساخت امام زاده محمود (علیه السلام) جد بزرگوار خودشان نهادند.
سیاوش زمان، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کهگیلویه بقاع متبرکه را یکی از جاذبه های معنوی گردشگری شهرستان دانست و گفت: آستان متبرکه امامزاده سید محمود(علیه السلام) معروف به سید محمید به عنوان یکی از امامزادگان شاخص شهرستان همه ساله پذیرای خیل عظیم گردشگران و مسافران نوروزی است.
زمان به ظرفیت های گردشگری شهرستان اشاره کرد و گفت: کهگیلویه امامزادگان و بقاع متبرکه بسیاری دارد که بسترها و جاذبه های خوبی برای توسعه گردشگری مذهبی است.
گزارش و عکس: مجید آذربارگون
نظرات کاربران