به گزارش پایگاه خبری تحلیلی چهارفصل، مسئله سرویس بهداشتی، صحبت در رابطه با ضرورت وجود آن و معضلات ناشی از عدم وجود آن؛ معمولا با شرم و حیا ایرانی همراه است و این موضوع بخصوص در استان ما نیز شدیدتر است. شاید همین مسئله باعث شده تا آنچنان که باید و شاید در سطح رسانه ها، در میان عموم و به صورت آشکار به آن پرداخته نشود تا از نگاه مسئولانی که برای پیش بردن هر کاری حتما به تلنگر نیاز دارند؛ این امر به بحرانی ترین شکل ممکن مخفی بماند. علی رغم شرم و حیا غلط مذکور ، در همین بازه ی کم حضور و تردد نگارنده در سطح شهر و دیدن پدران و مادرانی که بچه های کوچک شان را در کنار خیابان و در کنار کانال ها و جوی ها سرپا نگه داشته اند و مشاهده و گفتگو با مسافرانی که در سطح شهر در به در به دنبال حداقل یک سرویس بهداشتی مناسب می گردند؛ نگارنده را متقاعد کرد که در رابطه با این نیاز کاملا طبیعی و مشهود اما در عین حال مغفول مانده؛ قلم بزند.
ضرورت وجود سرویس های بهداشتی مناسب در سطح یک شهر آنقدر مشهود و ابتدایی هست که هر توضیحی اضافه به نظر می آید. با این وجود اگر به صورت ریزتر و در سطح دیگری به قضیه نگاه کنیم، در این باره به دو مسئله ی بسیار اساسی برخود می کنیم یکی نظافت و وجهه بهداشتی قضیه هست که به مسائل دینی نیز بر می گردد و دیگری مربوط به مسائل گردشگری می باشد.
مگر غیر از این هست که از پیامبر اکرم (ص) در کتاب ها نقل شده است: ” النظافه من الایمان ” به این معنی که: ایمان، منشأ پاکیزگى است و پاکیزگى، بخشى از ایمان را تشکیل مىدهد. شخص مسئول و مدیری که ظهر که می رسد؛ احتمالا جوراب هایش را از جیبش آویزون، پیراهنش را تا آستین بالا زده و با کفش های رو پاشنه پوشیده در اداره جولان می دهد در جواب این حدیث نقل شده چه جوابی دارد که در آن دنیا به خدا و پیامبر خدا بدهد.
مسئول و مدیری که بودجه در اختیارش قرار داده می شود، وظیفه برایش تعریف شده است و بابت این وظیفه ی تعریف شده حقوق و مزایا نیز در یافت می کند، تا حداقلِ امکانات رفاهی را برای شهروندان شهرش فراهم کند در قبال کم بود و یا حتی نبود مکان های بهداشتی مناسب، چه جواب درخوری دارد که در آن دنیا به خدا و بندان خدا بدهد.
بعد دیگر مسئله، وجهه گردشگری و توریستی قضیه و این نکته می باشد که در دیدگاه بسیاری وجود سرویس های بهداشتی مناسب نماد و نشانه ی توسعه ی شهری در هر شهر و دیاری می باشد همان طور که از نظر نگارنده وجود اصطلاحا ” دستمال های کاغذی ” در هر خانه ای می تواند نمادی از توسعه در آن خانه باشد.
این بُعد گردشگری و توریستی قضیه وقتی دوچندان می شود که به یاد بیاوریم شهری چون یاسوج به دلیل آب و هوای خوب و سیما و طبیعت خدادادی زیبایش، هر ساله و بخصوص در ایام تعطیلات؛ میزبان مسافران بسیاری از سراسر ایران می باشد. حال تصور کنید که عدم وجود سرویس های بهداشتی مناسب چه خاطره و تصویر زشتی از شهر یاسوج در ذهن مسافران ثبت می کند. برای اینکه به عمق بحران و فاجعه پی برده شود با کمک گرفتن از خاطره ای از یکی از مسئولان دولت نهم یاداوری می کنیم که مسافری که طبیعتا با حضورش در شهر یاسوج باید از آب و هوای خوب، سیمای زیبا، مکان های تفریحی استان و … لذت ببرد، باید در به در به دنبال یک سرویس بهداشتی مناسب، زیر فشار و استرس ” این پا و آن پا ” کند.
هتل های چند ستاره، مکان های تفریحی خلاق، فروشگاه های معتبر و زیبا پیش کشتان؛ حداقل برای مهمانان شهرتان سرویس بهداشتی مناسب فراهم کنید.
اهمیت وجود سرویس های بهداشتی مناسب برای خواننده ی این سطور واضح و مبرهن است اما برای اینکه این اهمیت و مهم بودن برای مسئولان نیز یاداوری شود همین بس که بدانیم از طرف سازمان ملل یک روز به عنوان روز جهانی سرویس بهداشتی نامگذاری شده است. این نام گذاری نشان می دهد که این مسئله ی طهارتی و نظافتی و البته گردشگری، کیلومترها آن طرف تر برای سازمانی که احتمالا ما آن را وابسته به سرزمین کفار نیز می دانیم واضح و روشن شده است اما همین بغل گوش ما؛ مسئولان مدعی هنوز که هنوز است اندرخم یک کوچه مانده اند.
خواننده ی این سطور حق دارد از مسئولان و مدیران مربوطه بپرسد آیا روز ششم عید وقت تعمیر کردن سرویس بهداشتی مرکز شهر می باشد؟ آیا در همه ی روزهای دیگر سال خواب تشریف داشتید؟
در جای دیگر یکی از دو سرویس بهداشتی را قفل زده اند، تا هنگامی که شخص مسافری از نگارنده بپرسد، این سرویس بهداشتی ” زنانه؟ هست یا مردانه؟” جواب بشنود ” مختلط” هست، تا لبخندی تلخ بر لبان هم او و هم نگارنده نقش ببندد. مسئولانی که به بهانه ی تارمویی فریاد “وا اسلاما” سر می دهند، در چه خواب زمستانی ای تشریف دارند؟ حال تصور کنید شب هم شود و هیچ گونه روشنایی ای در سرویس بهداشتی نیز وجود نداشته باشد. مگر هزینه ی ایجاد روشنایی برای یک سرویس بهداشتی کوچک چه مقدار می باشد؟ این هزینه به چند تا از صفرهای رقم های اختلاس های میلیاردی نیاز دارد؟
خلاصه ی کلام اینکه؛ شهر یاسوج و احتمالا بقیه ی شهرهای استان از نبود سرویس های بهداشتی مناسب در سطح شهر و البته بین راه ها رنج می برند؛ و این مشکل بدون تردید به بهداشت مردم شهر و بُعد گردشگری استان ضربه خواهد زد. و تصویر زشتی از شهر و دیارمان در ذهن مسافران ترسیم خواهد کرد.
گزارش: نصرالدین پارسه
عکاس: نیلوفر عابدنژاد
نظرات کاربران