به گزارش پایگاه خبری تحلیلی چهارفصل، کهگیلویه و بویراحمد دارای پیشینه کهن تاریخی است؛ هر چند در گذشته ای نه چندان دور ،جزء یکی از بلوکهای مملکت فارس بوده که خود شامل دو قسمت می شد که قسمت شمال شرقی که آن را سردسیر و کوهستانی و پشت کوه می نامیدند و قسمت جنوبی و غربی که نره کوه و بهبهان نامیده می شد.
بر اساس داستانهای قدیمی'آریوبرزن' سردار دلیر ایران از تمدن هخامنشیان از اهالی کهگیلویه وبویراحمد بوده وزادگاه او را برخی بلاد شاپور و برخی بویراحمد میدانند.
روستای گنجه ای بزرگ ، با دو نام گنجه ای کهنه و گنجه ای بر اساس آخرین نقشه ای تقسیمات کشوری در سال 1384، در دهستان سررود شمالی ّ بخش مرکزی ، شهرستان بویراحمد قرار گرفته ،این روستا در مختصات جغرافیایی 15 درجه و 32 دقیقه ای طول شرقی و 30درجه و45 دقیقه ی عرض شمالی واقع شده است .
روستای گنجه ای بزرگ در سمت شمال غربی شهر یاسوج قرار دارد و فاصله آن تا یاسوج مرکز کهگیلویه وبویراحمد 10 کیلومتر است.
ارتفاع روستا از سطح آبهای آزاد معادل 1980 متر است و ارتباط روستا با مرکز استان از طریق یک راه آسفالته اصلی ( محور یاسوج – سی سخت) فراهم می گردد .
از نظر موقعیت جغرافیایی، روستای گنجه ای بزرگ در شرایط پای کوهی ( حاشیه ی دشت دنا ) استقرار یافته و امکان گزینی آن در دامنه ی ارتفاعات صورت گرفته است و با توجه به قرار گیری روستا در شرایط فوق ، عمده ای عوارض طبیعی موجود را ارتفاعات دره های عمیق و اراضی کشاورزی تشکیل می دهد.
بر اساس داستانهای روایت شده در بین مردم این روستا حاکی ازآن است که کیخسروپادشاه پیشدادی درمحل تپه تل خسروی لهراسب رابه جانشینی خود برگزید وسپس راهی ارتفاعات دنا گردید و درمسیرعبورخود درمحل رودخانه سه ریزاستراحت کوتاهی نموده و ازآن زمان به بعد این محل به گنج سری ونهایتا به گنجه ای سه ریزمعروف گردید.(رودخانه راهم به همین دلیل سه ریزنام نهادند).
روستای گنجه ای درمنطقه اقلیم سرد سیری بویراحمد واقع شده ودارای هوای معتدل متمایل به سرداست،دراین ناحیه میزان بارش برف وباران زیاد می بارد وبعلت بارش نزورات الهی وپوشیده شدن ارتفاعات ازبرف برای مدت مدیدی ازسال ازمنابع آب کافی برخورداراست.
عمده ترین منابع آبی روستای گنجه ای رودخانه سه ریزاست که ازکوه دناسرچشمه می گیرد و چشمه ای بزرگ به نام چشمه "یک شویه " نیز در این روستا و در منطقه روستای گنجه ای کهنه قرار دارد که آبی گوار و زلال از آن می جوشد.
این روستا دارای جاذبه های زیبایی بوده که چال کوه- میان تنگان- حجاج- لیکلات وگنو از جمله کوههای زیبایی اطراف این روستا بوده که آن را به آلپ یاسوج معروف کرده است.
از دیگر جاذبه های طبیعی این روستا بعد از رودخانه زیبای سریز را می توان تنگ گنجه ای نامید که دارای طبیعت زیباو سحرآمیز است وبیشه هایی ازدرختان مختلف مانندتوت،تی تپه،بنه وبلوط است وگردشگران زیادی را سالانه به خود نیز جذب می کند.
زمین های کشاورزی و باغات زیبا و ثمری ازعوامل تولید در این دو روستا بوده که باتوجه به ویژگی های طبیعی ومنابع آب فراوان وخاکهای مستعدوحاصلخیزوآب وهوای معتدلی که داردبرای کشاورزی بسیارمناسب بوده ومهمترین تولیدات عمده کشاورزی روستا است.
نظرات کاربران