به گزارش پايگاه خبري تحليلي چهار فصل، طارق عزیز وزیر خارجه دولت صدام روز جمعه ۱۵ خرداد ۱۳۹۴ خورشیدی درگذشت. با این حادثه یکی دیگر از چهره های حکومت صدام رفت تا دیگر یارانش در زندان یا تبعید در انتظار مرگ باشند.
به این بهانه، سرنوشت صدام، فرزندان و مقامات ارشد نزدیک به او از نگاه خوانندگان می گذرد.
صدام حسین : اعدام
آخرین سمت: رئیس جمهوری، نخست وزیر و رئیس حزب بعث، رئیس شورای فرماندهی انقلاب، فرمانده کل نیروی مسلح
سرنوشت: پس از سقوط بغداد در سال ۲۰۰۳ به شمال پایتخت فرار کرد اما در همان سال توسط نظامیان آمریکایی دستگیر شد و پس از محاکمه، در بامداد شنبه ۹ دی ۱۳۸۵ اعدام شد. جنازه او در زادگاهش در حومه شهر تکریت در شمال بغداد دفن شد.
عُدی پسر صدام: کشته شد
آخرین سمت ها: مدیر روزنامه بابل، مدیر شبکه تلویزیونی الشباب، رئیس کمیته المپیک عراق، رئیس فدراسیون فوتبال عراق، رئیس واحد تامین امنیت صدام.
عدی پسر بزرگ صدام بود. او برای سال ها به عنوان جانشین پدرش معرفی می شد اما به دلیل رفتارهای نامناسب، میگساری، عصبی بودن و اختلافات گسترده با پدر و برادرش، از این گزینه کنار گذاشته شد.
عدی برای مدت زمان کوتاهی با دختر عزت ابراهیم الدوری ازدواج کرد.
او در سال ۱۹۹۶ در حالی که سوار بر خودروی پورشه بود مورد حمله مسلحانه قرار گرفت و ۳۰ گلوله به سمت وی شلیک و در نتیجه معلول شد. یکی از گلوله ها در کمرش در نزدیکی نخاع قرار گرفت به همین دلیل پزشکان از خارج کردن گلوله خودداری می کردند و این گلوله تا آخر عمرش باقی ماند.
عدی در عراق چهره ای مخوف داشت و به شکنجه و آزار فیزیکی دیگران به ویژه درباره تهدیدات و شکنجه بازیکنان فوتبال در صورت شکست در مسابقات، مشهور بود.
سرنوشت: عدی به همراه برادر کوچکترش قصی و پسرانشان چند ماه پس از سقوط بغداد، در شهر موصل با نیروهای آمریکایی درگیر شدند و پس از درگیری ۶ ساعته، کشته شدند.
قصی پسر صدام: کشته شد
سمت: فرمانده گارد ریاست جمهوری مسؤول واحد تامین امنیت ویژه صدام
قصی پسر کوچک صدام و جدی ترین گزینه برای جانشینی پسرش بود. در حمله ۲۰۰۳ آمریکا ، صدام قصی را مسئول اداره بغداد می کند.
سرنوشت: قصی به همراه برادر بزرگترش عدی و پسرش مصطفی چند ماه پس از سقوط بغداد، در شهر موصل با نیروهای آمریکایی درگیر شدند و پس از درگیری ۶ ساعته، کشته شدند. سه پسر دیگر قصی به همراه همسرش به اردن فرار کردند و هم اکنون در این کشور زندگی می کنند.
همسر اول صدام: زندگی در قطر
“ساجده تلفاح” همسر نخست صدام و مادر قصی و عدی دو پسر و رغد دختر اوست.
سرنوشت: به هنگام حمله ۲۰۰۳ آمریکا به عراق و سقوط بغداد، ساجده ابتدا به اردن فرار کرد و سپس برای زندگی به قطر رفت. او هم اکنون در سن ۷۷ سالگی در دوحه به سر می برد.
دختر صدام: زندگی در اردن
رغده دختر ۴۷ ساله صدام به همراه فرزندان و همسر برادر و شماری دیگری از اعضای خانواده صدام به اردن فرار کرد و هم اکنون در امان زندگی می کنند
همسر دوم صدام: زندگی در بیروت
سمیره شابندر همسر دوم صدام از خانواده ای ثروتمند است که به هنگام حمله ۲۰۰۳ آمریکا به عراق و سقوط بغداد، به بیروت رفت و هم اکنون در این شهر زندگی می کند.
محمد سعید الصحاف: زندگی در ابوظبی امارات
آخرین سمت: وزیر اطلاع رسانی
سمت های قبلی: مدیر رادیو عراق، سفیر عراق در میانمار و سوئد و مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، وزیر خارجه
مسلمان شیعه و متولد شهر حله در نزدیکی کربلا. او فارغ التحصیل روزنامه نگاری دانشگاه بغداد و پس از فارغ التحصیلی برای مدتی مدرس زبان انگلیسی بود. سپس به عنوان مترجم به وزارت خارجه عراق پیوست و با عضویت در حزب بعث ارتقا یافت.
الصحاف به دلیل کنفرانس های مطبوعاتی روزانه اش در دوره جنگ آمریکا علیه عراق در سال ۲۰۰۳ و استفاده قوی از کلمات و عبارت های انگلیسی و عربی و تکذیب مکرر درباره پیشروی آمریکایی و حمله به فرودگاه بغداد، مشهور شد.
او در استفاده از زبان عربی و انگلیسی تبحر خاصی داشت و کلمه مورد استفاده اش در یکی از کنفرانس های مطبوعاتی برای نظامیان آمریکایی با عنوان “العلوج” در زبان انگلیسی بدون ترجمه ماند و باعث شد کلمه جدید وارد زبان انگلیسی شد.
سرنوشت: پس از سقوط بغداد، برای مدتی فراری بود و سپس خود را تسلیم نظامیان آمریکایی کرد. او جزء مقامات تحت تعقیب ارتش آمریکا نبود. پس از تسلیم شدن برای مدت زمان کوتاهی زندانی و تحت بازجویی قرار گرفت و آزاد شد.
پس از آزادی، دولت امارات برای انتقال او هواپیمای نظامی اختصاصی به بغداد اعزام کرد تا او و خانواده اش را به ابوظبی منتقل کرد.
الصحاف پس از انتقال به ابوظبی برای مدت کوتاهی در دانشگاه این شهر تدریس می کرد. وی همچنین در برنامه چند قسمتی در شبکه ابوظبی شرکت کرد و توضیحاتی درباره آخرین روزهای حیات دولت بعثی عراق و کنفرانس های مطبوعاتی اش ارائه کرد.
محمدسعید الصحاف در سن ۷۵ سالگی هم اکنون با کمک مقامات ابوظبی در این شهر زندگی می کنند.
سعدون حمادی: مرگ در آلمان
آخرین سمت: رئیس پارلمان
سمت های قبلی: مدیر روزنامه الجمهوریه (حامی حزب بعث)، رئیس شرکت ملی نفت، وزیر نفت، نخست وزیر، وزیر خارجه
سعودی حمادی اولین عراقی عضو حزب بعث بود و حزب بعث را وارد عراق کرد. وی پس از سقوط بغداد، خود را تسلیم نظامیان آمریکایی کرد و چندی بعد آزاد شد و به قطر رفت و در دوحه مستقر شد.
او برای معالجه به لبنان و اردن و آلمان رفت و در سال ۲۰۰۷ به دلیل بیماری در همین کشور درگذشت.
برزان إبراهیم التکریتی: ابراهیم
آخرین سمت: رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عراق
سمت قبلی: سفیر عراق در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو
پس از سقوط بغداد در سال ۲۰۰۳، وی توسط نظامیان آمریکایی دستگیر شد. او پس از محاکمه، در سال ۲۰۰۶ اعدام شد.
علی حسن المجید: اعدام
سمت: علی حسن المجید معروف به علی شیمیایی پسر عمومی صدام و از اعضای ارشد حزب بعث و حکومت.
سمت قبلی: وزیر دفاع
سرنوشت: در جنگ ۲۰۰۳ آمریکا، از طرف صدام مسؤول اداره جنوب عراق در جنگ شد. پس از سقوط بغداد، توسط نظامیان آمریکایی دستگیر و بعد از محاکمه اعدام شد.
سلطان هاشم أحمد: زندان و در انتظار اعدام
آخرین سمت: وزیر دفاع
سمت قبلی: استاندار نینوی، رئیس ستاد مشترک ارتش
وی پس از سقوط بغداد، به موصل فرار کرد اما خود را تسلیم مقامات آمریکایی کرد.
وی از معدود مقامات ارشد عراقی است که اصالتا یک نظامی است. او بعد از سقوط بغدادبه همین دلیل به هنگام تسلیم شدن، نظامیان آمریکایی او را در مراسم نظامی و با احترام خود را تسلیم کرد.
پس از محاکمه به اعدام محکوم شد اما به دلیل خوشنامی در میان نظامیان واقعی، تاکنون حکم اعدام او اجرا نشده است.
عزت ابراهیم الدوری: کشته شد
سمت: معاون صدام در شورای فرماندهی انقلاب
سمت های قبلی: وزیر کشاورزی ، وزیر کشور
عزت ابراهیم الدوری در حکومت بعثی عراق، بعد از صدام بالاترین مقام را داشت و سمت رسمی اش معاون رئیس شورای رهبری انقلاب بود.
وی در ابتدای زندگی اش در منطقه الدور یخ فروش ساده ای بود اما پس از پیوستن به حزب بعث، ترقی کرد و به سمت های بالا رسید بدون اینکه سابقه تحصیلات عالی، تجربه فعالیت های اجرایی یا نظامی داشته باشد.
سرنوشت: او پس از سقوط بغداد در سال ۲۰۰۳، فراری و ناپدید شد تا اینکه در فروردین ۹۴ در درگیری مسلحانه در منطقه حمرین در شمال غرب بغداد کشته شد.
گفته می شد عزت ابراهیم بعد از فرار از بغداد، از عملیات های مسلحانه علیه دولت عراق و نظامیان خارجی حمایت می کرد.
به گفته مقامات عراقی او با داعش نیز همکاری می کرد و کشته شدن وی ضربه سختی برای تروریسم در عراق خواهد بود.
طه یاسین رمضان: اعدام
سمت: معاون نخست وزیر (صدام)
سمت های قبلی: وزیر مسکن، وزیر صنعت، فرمانده گروه شبه نظامی جیش الشعبی (ارتش مردمی) ، وزیر برنامه ریزی، عضو شورای رهبری حزب بعث.
او از کردهای موصل و خانواده وی اصالتا اهل دیاربکر ترکیه بود.
در ابتدا کارمند بانک بود سپس به ارتش و حزب بعث پیوست و ارتقا یافت.
سرنوشت: طه یاسین رمضان پس از سقوط بغداد در سال ۲۰۰۳، فرار کرد اما به دست نیروهای نظامی کردستان عراق (پیشمرگه) دستگیر شد. او بعد از محاکمه به اعدام محکوم و حکمش اجرا شد.
طارق عزیز: مرگ در زندان
سمت: وزیر خارجه
طارق عزیز با نام اصلی “میخائیل یوحنا” یکی از مسیحیان بلندپایه حزب بعث بود. او برای دهها سال یار نزدیک صدام به شمار می رفت. اهل خانواده مسیحی از شهر موصل و فارغ التحصیل زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه مستنصریه بغداد بود. وی در ابتدا روزنامه نگار بود اما سپس به حزب بعث پیوست.
سرنوشت: طارق عزیز پس از سقوط بغداد، فرار کرد اما اندکی بعد خود را تسلیم نظامیان آمریکایی کرد. او پس از محاکمه، به اعدام محکوم شد اما با میانجیگیری برخی کشورها و پاپ، اعدام نشد اما در خرداد ۹۴ و در سن ۷۹ سالگی در زندان شهر ناصریه عراق درگذشت.
عصرایران
انتهاي پيام/م.ن
نظرات کاربران