نظرخواهی

آیا ازعملکرد مهدی روشنفکر در توسعه شهرستان های بویراحمد، دنا و مارگون راضی هستید؟

تازه های سایت

29. آذر 1403 - 14:21
کارشناس مسائل غرب آسیا:
سرنوشت سوریه در هاله‌ای از ابهام است
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: گروه‌ها و اقلیت‌های مختلفی در سوریه حضور دارند و این تنوع در گروه‌های مختلف می‌تواند سبب اختلاف شود.

سیدهادی سیدافقهی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «چهارفصل» در خصوص تحولات اخیر سوریه گفت: در کشور سوریه تحول جدیدی بر خلاف جریان ۵۴ سال سیاست‌گذاری یک سیستم حکومتی تک‌حزبی، توانستند آن بساط را جمع کرده و به یک رویکرد، ادبیات، هدف و وعده‌های جدید بدهند، برای همه مردم مخصوصاً آنان که وابسته به رژیم قبلی بودند خشنود کننده است.

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: اگر بخواهیم مصداقی برخورد کنیم اکنون که ۱۰ الی ۱۲ روز از سرنگونی رژیم  بشار اسد می‌گذرد، زود است که بخواهیم هم ارزیابی کنیم و هم عملکرد این هیئت حاکمه جدید را  که همراه با حرف و حدیث‌های زیادی است، قضاوت کنیم.

وی افزود:  جولانی آن  جولانی ۲۰۱۱ نیست، شبیه طالبانی که ۲۰ سال پیش وقتی به آمریکا رسیدند و دیدید که چه بلایی سر مردم آوردند؛ اما بعد از گذشت ۲۰ سال که از آمریکا خارج شدند دیدیم که ادبیات و نوع گفتار و رفتار و برخوردهایشان به‌قدری بهبود پیدا کرده است در واقع طبق خواست مردم عمل می‌کند.

سیدافقهی بیان داشت: در سوریه به دلیل اینکه وضع سوریه با افغانستان متفاوت است، جوانان، اقلیت‌ها، قومیت‌ها، سنی‌ها، کردها، شیعه‌ها  برخوردهایی که سال ۲۰۱۱ علیه آنها اعمال شد و مجدد امکان همان برخوردها وجود دارد، می‌گویند: کاش همان بشار اسد و حزب بعث می‌ماند؛ اما دوباره تکفیری‌ها دوباره روی کار نمی‌آمدند.

وی افزود: الجولانی در ابتدای ورود و سرکار آمدن لباس خود را عوض کرد لباس نظامی را از تن درآوردند و پوششی مدنی بر تن کرد، بعد از برخوردهایی که سربازان  با مردم عادی داشتند، برخوردهایی که نیروهای الجولانی با مردم دارند، برخوردهای ملایم و وعده‌هایی که به مردم می‌دهند، دو کشور از لحاظ مالی قطر و به لحاظ لجستیکی و فرماندهی میدانی نیز ترکیه از آنها حمایت می‌کند.

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: در این شرایط  تغییرات اقتصادی ایجاد و قیمت‌های کالاها تنزل پیدا کرده است، بر این اساس کاملاً مشخص است این گروه با برنامه آمدند و مورد حمایت آمریکا، رژیم صهیونیستی، ترکیه و قطر هستند، تنها کشور عربی که بی‌محابا در حال کمک‌کردن به آنان بوده و سفارتخانه خود را بازگشایی کرده است،  ترکیه بوده و بعد از آن نیز قطر می‌خواهد سفارتخانه خود را بازگشایی کند.

وی بیان داشت: گروه الجولانی در مرحله گذار و عنوان آن‌را مرحله اعتمادسازی نام‌گذاری می‌کنند و بعد از مرحله اعتمادسازی بتوانند مردم را پای صندوق‌های رأی بکشانند، و در مرحله بعد اصلاحات قانون اساسی  و تغییراتی در قانون اساسی ایجاد کنند، در مرحله  بعد  قانون اساسی را همانند جمهوری اسلامی در رفراندوم خواهند گذاشت و  وقتی مردم به قانون اساسی جدید رأی مثبت دادند در واقع فعالیت‌های سیاسی احزاب و گروه‌ها صاحب‌ نام و نشان خواهند شد.

 

سیدافقهی گفت: آنها اظهار دارند، تمام نمایندگان طوایف مذاهب، قومیت‌ها، نژادها در حکومت آینده باید شرکت کنند؛ اما همه این‌ها شعارها است، و این موضوعات برنامه‌هایی است که از زبان خود مسئولین هیئت تحریرالشام شنیده شده است، گزارش‌هایی که از این قضایا می‌رسد ضدونقیض است به این معنا که آنها حدود ۳۰ گروه هستند بعضی  با شخص  جولانی و تشکیلات هیئت تحریر الشام و به دلیل عملکرد تند، منفی، سرکوبگرانه و توان‌خواهانشان درحالی‌که بر ادلب تسلط داشتند  برای جولانی و تشکیلاتش در حال خط‌ونشان کشیدن هستند

وی افزود: از سوی دیگر قسدی‌ها هستند، کردهای مورد حمایت آمریکا و همان کردهای ملقب به سوریه دموکراتیک آنها اکنون درگیر هستند، در منطقه «دیرالزور» و «حسک»؛ اما هشدار نیز از طرف ترکیه دریافت کرده‌اند که یا صلاح را زمین بگذارید و یا به‌نظام جدید ملحق بشوید، یا اینکه تا آخرین نفرتان را خواهیم کشت این ادبیات، ادبیات ترک‌هاست

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: طرف‌های دیرالزور و ابوکمال در منطقه مرزی سوریه و عراق نیز داعش در آنجا سر درآورده است و داعش هم در واقع برخوردهایی داشتند هم با نظامی‌های سوری که در حال فرار از خاک سوریه به سمت عراق بودند و هم با تحریرالشام که خواستند به آن منطقه نزدیک بشوند هشدار دادند

وی افزود: این وضع داخلی سوریه است، اما جایگاه منطقه‌ای سوریه در واقع باعث نگرانی‌های زیادی در کشورهای اطراف به‌جز در ترکیه شده است، بدون استثنا اردنی‌ها خیلی ترسیده‌اند و لبنانی‌ها نیز نگران هستند، عراقی‌ها بیشتر از همه نگران‌اند و فکر می‌کنند بعد از سوریه با کمک آمریکا نوبت عراق است 

سیدهادی سیدافقهی گفت: تحرکاتی در ترکیه، شمال عراق وجود دارد، ترکیه در این مکان حدود چندین پایگاه دارد که تحرکات مشکوکی طرف‌داران ترکیه در کرکوک داشتند، داعش نیز در این زمان تحرکاتی داشته است.

وی افزود: مردم دلشان دوباره برای حزب بعث تنگ شده و می‌گویند: کاش همان بشار اسد و حزب بعث می‌ماند؛ ولی دوباره تکفیری‌ها روی کار نمی‌آمدند. الجولانی در ابتدای ورود و سرکار آمدن لباس خود را عوض کرد لباس نظامی را درآورد و یک لباس سویل یا مدنی تن خود کرد، آن هم بعد از برخوردهایی که سربازان  با مردم عادی داشتند.

کارشناس مسائل غرب آسیا بیان داشت: برخوردهایی که نیروهای الجولانی با مردم دارند ‌، برخوردهای ملایم و وعده‌هایی که به مردم می‌دهند امید آفرین است، نکته بسیار مهمی که باید در نظر داشت این است که دو کشور گردن‌کلفت به لحاظ مالی قطر و به لحاظ لجستیکی و فرماندهی میدانی ترکیه پشت سر اینها قرار دارد و این گروه را حمایت می‌کنند.

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: تحرکاتی در ترکیه شمال عراق وجود دارد، ترکیه در این مکان حدود چندین پایگاه دارد که تحرکات مشکوکی طرف‌داران ترکیه در کرکوک داشتند، داعش نیز در این زمان تحرکاتی داشته است.

وی بیان داشت: نماینده دبیرکل سازمان ملل در دیدار با پسر آیت‌الله سیستانی سید محمدرضا سیستانی یک پیام خیلی بد منتقل کرده است و جواب دندان شکنی نیز دریافت کرده است مبنی بر آنکه  شما دخالت نکنید، سلاح‌ها را زمین بگذارید و در اختیار دولت قرار دهید این به منزله آن بود که جبهه مقاومت اسلامی در عراق که اسرائیل را مورد هدف قرار می‌دهد دیگر نباید باشد.

سیدهادی سیدافقهی گفت: در نشست عقبه ۶ الی ۷ کشور شرکت کرده‌اند اعم از قطر، مصر، اردان، لبنان، عراق و ترکیه و نماینده اتحادیه اروپا، نماینده سازمان ملل، عربستان سعودی، امارات، قطر، به جز قطر تمام کشورهای عربی به شدت نگران هستند که اگر یک حکومت اخوانی دینی به قول معروف تشکیل شود این یک تهدیدی است بر علیه امنیت این کشورهای حوزه جنوب خلیج فارس به جز قطر که هم پیمان ترکیه است.

وی افزود: اینها در سطح منطقه‌ای است، همه نفس‌ها در سینه حبس است که نظاره‌گر تحقق وعده‌هایی باشند که آقای الجولانی در نشست با نماینده شیعیان، نماینده عدوی‌ها، کردها، روسی‌ها، مسیحی‌ها می‌نشیند و صحبت می‌کند، آیا تحقق عمل هم وجود دارد بعد از گذار، در انتخاب در انتخابات چگونه است تصویر حساب‌های شخصی انتخابگری‌ها در واقع ادامه پیدا می‌کند یا آنها را می‌بخشند.

کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: همه گروه‌های مسلح که با گروه تحریر الشام همدل نیستند عده‌ای از آنان درصدد آشوب و فتنه هستند از سال ۲۰۱۱ که جنگ سوریه شروع شد، تروریست‌ها خانواده دارند فامیل دارند و می‌دانند در هر محله و در هر شهر و شهرستانی این بعثی‌ها مخصوصاً سازمان امنیتی سوریه چه برخوردهایی با چه کسانی داشته است و الجولانی نیز مرتب در حال هشداردادن است که از گرفتن انتقام شخصی به‌شدت خودداری کنید، چنانچه چنین چیزی مشاهده کردید به ما جهت برخورد اطلاع دهید.

وی افزود: بعد از گذشت دو شب اعلام حکومت‌نظامی، حکومت‌نظامی را نیز برداشتند منتهی مهم‌ترین مطلب برای ما این است که گروه تحریرالشام با رژیم صهیونیستی می‌خواهند چه کنند شکی در این نیست که این یک توطئه آمریکایی صهیونیستی بود با همکاری کشور همسایه که منظور با همان ترکیه است، آیا ایران تماشاچی می‌ماند، رژیم صهیونیستی به‌شدت در حال نزدیک‌شدن به دمشق است، آیا می خواهد دمشق را اشغال کند، آنهایی که ادعا دارند دولت انقلابی تشکیل دادند آیا کشورشان نباید صیانت و شرف داشته باشد، آیا تمامیت ارضی آنان نباید امنیت داشته باشد.

سیدهادی سیدافقهی گفت: گروه تحریر یک عنوان کلی را مطرح و مستمسک قرار می‌دهند تحت این عنوان که ما یک کشور بیگانه را تحویل گرفتیم و در صدد جنگ با اسرائیل نیستیم، مسئله اینجاست که شما نمی‌توانید بجنگید، زیرا اسرائیل برای شما زیرساخت شما را نابوده کرده است، اما سوال اینجاست که چرا یک اعتراضی، نامه‌ای، تظاهراتی یا شعاری صورت نمی‌گیرد، لذا این وضع اسرائیل است و وضع آمریکا فعلا مهار دوگانه اعمال می‌کند، چرا که آقای ترامپ با ترکیه ارتباط بسیار نزدیکی دارد.

وی بیان داشت: بنابراین باید ببینیم آمریکا چگونه می‌خواهد هم از اسد حمایت کند و هم می‌خواهد رضایت ترکیه را جلب کند، آیا آمریکا می‌تواند ترکیه را قانع کند سؤال دیگر دررابطه‌با وضع ایران است آیا فعالیت‌های ما در سوریه باقی خواهد بود، وضعیت ما به‌عنوان سفیر در سوریه به چه شکل خواهد بود، که همه این موضوعات را با آقای الجولانی در حال گفتگو هستیم و وعده‌های خوبی نیز دراین‌خصوص داده است که ما نمی‌خواهیم با ایران مقابله کنیم. الجولانی قول داده است از مرقد شریفین محافظت کند و نیروهای حافظ حرم باشند.

انتهای خبر/

نظرات کاربران

شبکه اطلاع رسانی دانا
قلم_گزینشی