به گزارش پایگاه خبری تحلیلی چهارفصل به نقل از پاتوق وبلاگ نویسان استان کهگیلویه و بویراحمد (حرف ناب)، این یادداشت از سری یادداشت های مخاطبین این پایگاه خبری تحلیلی است که در خصوص فضاي فرهنگي استان کهگيلويه و بويراحمد نگاشته شده است که در پی میآید:
1) «هیئت» به عنوان یکی از وجه مشخه های هویت شیعی حائز اهمیت است. اهمیت این موضوع چنان است که به یک معنا میزان پایبندی و تعصب دینی گروه های مختلف اجتماعی شیعی در حجم توانی است که برای هیئت و سوگواری امام حسین(ع) قرار می دهند. سوگواری در رثای حسین(ع) تاریخ دیرپایی در جغرافیای کهگیلویه و بویراحمد دارد.
فهوای منابع تاریخی برگزاری مجالس عزاداری در ایام محرم در جغرافیای کهگیلویه و بویراحمد را تأیید می کند. به طور خاص نوحه های مردم طایفه ی جلیل(مربوط به اواخر دوره ی قاجار و اوایل دوره ی پهلوی)، که توسط«کربلایی جمشید عابدی»،[1] نگاشته شده است، این ادعا را تأیید می کند.
2) هیئت اما خود به مثابه یک پدیده ی اجتماعی بسیار مهم است. فرهنگ مترتب بر آن و روابط و مناسبات موجود در هیئت، چیزی ست که این پدیده ی اجتماعی را مهم می کند. هیئت برای اعضای آن هویت ساز است و قادر است اعضای هیئت را نسبت به دیگران متماز کند. در واقع «بازیابی هویتی»[2] توسط گروه های مختلف اجتماعی در «هیئت» به منصه ی ظهور می رسد.
به بیان دیگر فارغ از جنبه های معنوی و ملکوتیِ هیئت، این محل به مثابه یک «پاتوق اجتماعی»[3]کارکرد هویتی و اجتماعی دارد. بر همین اساس نیز محله های مختلف و طوایف گوناگون، هیئتهای خاص خود را دارند و با تشکیل چنین اجتماعی در صدد نشر هویت شیعی خود هستند تا از این طریق پایبندی و ارادت خود به آیین شیعه را بروز دهند.
3) امسال در استان کهگیلویه و بویراحمد کمیت و تنوع هیئت های عزاداری، نسبت به سال های پیش رشد چشم گیری داشت. از نظر کیفیت نیز رشد هیئت ها محسوس بود. پراکندگی و تنوع هیئتها سهم مهی در گسترش فرهنگ اسلامی در شهر خواهد داشت. با وجود این باید در نظر داشت که این رشد ناشی از جنبه های منفی نباشد.
4) علی ای حال تنوع هیئت ها و پراکندگی شان، با اجتماع آنها در روز عاشورا، مفهوم وحدت در عین کثرت را تداعی می کند. به بیان دیگر مهم ترین کارکرد اجتماعی عاشورا نیز همین است. البته این به معنای نفی تفاوت ها نیست. در واقع باید فهمید و درک کرد که در عزای حسین(ع) نیز تنوع هویتی وجود دارد ولی این تنوع در وحدت عاشورا معنای کامل تری به خود می گیرد.
[1] انشا الله در آیندهی نزدیک در این باب بیشتر خواهم نوشت.
[2] بازیابی هویتی مفهومی است که بازگشت مداوم افراد جامعه به هویت هایی که متعلق به آن هستند را توضیح می دهد
[3] در باره معنا و مفهوم این ترکیب رجوع کنید به نوشتار «پاتوق های حزب الله در یاسوج»
انتهاي پيام/گ
نظرات کاربران